Nieuws/Binnenland
331253918
Binnenland

Misstanden The Voice aanleiding voor demonstratie

Museumplein stroomt vol voor manifestatie tegen seksueel geweld

AMSTERDAM - Enkele honderden mensen zijn zaterdagmiddag bijeen voor de demonstratie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag op het Amsterdamse Museumplein. Aanleiding voor de manifestatie ’No blame, but change’ zijn de meldingen van misstanden rond het tv-programma The Voice of Holland. Initiatiefnemer Stichting Wij zijn M had slachtoffers van dergelijk gedrag en anderen die zich hiertegen verzetten opgeroepen naar de manifestatie te komen.

De demonstranten dragen spandoeken en tekstborden, met onder meer: ’Kijk niet weg, doe iets’ en: ’No does not mean convince me’ (Nee betekent niet: overtuig me). Op het podium hangt een doek met het thema van de manifestatie. Een 71-jarige man is gekomen, omdat hij zich na het zien van de uitzending van Boos „de ogen uit de kop schaamt”, vertelt hij. In dat programma werden gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland gemeld.

Onwetendheid

De stichting wijst erop dat seksueel grensoverschrijdend gedrag continu voorkomt, maar dat velen zich hier niet bewust van zijn. Die onwetendheid moet volgens de organisatie doorbroken worden.

De betoging zou eigenlijk op de Dam zijn, maar is eerder vanwege de verwachte drukte naar het Museumplein verplaatst. De presentatie is in handen van cabaretière Karin Bloemen. Verder spreken onder anderen actrice Fatma Genç, strafrechtadvocaat Richard Korver, Tweede Kamerlid voor de PvdA Attje Kuiken, FNV-vicevoorzitter Kitty Jong en Amnesty International-directeur Dagmar Oudshoorn. Ook ervaringsdeskundige Sara Alaoui-Dekker komt aan het woord.