Nieuws/Binnenland
3313995
Binnenland

OM gaat nog steeds uit van terroristisch motief Gökmen T.

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland houdt er nog steeds ernstig rekening mee dat Gökmen T. de aanslag in de Utrechtse tram gisteren pleegde vanuit een terroristisch motief. Dat maakte het OM zojuist bekend.

Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en ,,de aard van het feit” geven aanleiding om het terroristisch motief nog steeds als een serieuze optie te zien. Andere motieven worden echter nog steeds niet uitgesloten.

Gökmen T. wordt op dit moment nog steeds gehoord en zit in beperkingen. Dat betekent dat hij behalve met zijn advocaat geen contact mag hebben met de buitenwereld om het onderzoek naar de gebeurtenissen niet te doorkruisen. Advocate Mireille Veldman wil in dit stadium geen commentaar geven.

Volgens het OM is niets gebleken van een relatie tussen de slachtoffers en de schutter. Gisteren werd nog gedacht aan een familiedrama, en gingen er geruchten dat een vrouwelijk slachtoffer de vrouw of schoonzus van Gökmen T. zou zijn. De drie overleden slachtoffers zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. Drie mensen raakten zwaargewond: een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein. Daarnaast raakten in de hectiek van de gebeurtenissen vier mensen lichtgewond, bijvoorbeeld doordat ze vielen.

In verband met het onderzoek heeft de politie gisteren en afgelopen nacht op verschillende plekken in Utrecht en daarbuiten doorzoekingen gedaan in woningen. Er werden nog twee andere verdachten aangehouden: twee mannen uit Utrecht van 23 en 27 jaar oud, van wie de politie de mogelijke betrokkenheid bij het schietincident onderzoekt.

Gökmen T. zal binnen enkele dagen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris – een onderzoeksrechter – die moet beslissen of hij langer vast blijft zitten.