Nieuws/Binnenland
331543185
Binnenland

Haagse wethouder Boudewijn Revis stapt op

DEN HAAG - De Haagse wethouder Boudewijn Revis (Financiën en Stadsontwikkeling) stapt op. In een verklaring schrijft Revis dat hij overstapt naar Staatsbosbeheer per 1 oktober waar hij directeur Terreinbeheer en Ontwikkeling wordt.

„Mijn besluit om te stoppen neem ik met gemengde gevoelens. Ik hou van onze stad. Het dienen van de stad is eervol en iedere dag weer mooi om te doen; ik zou het nog een hele tijd met plezier kunnen volhouden. Toch realiseer ik mij dat aan deze functie per definitie een beperkte tijdsduur is verbonden. Ik ga mij richten op een nieuwe, mooie uitdaging bij Staatsbosbeheer waar ik per 1 oktober in dienst zal treden.”

Nu er volgens Revis een nieuwe coalitie is, een vastgestelde begroting ligt en een nieuwe begroting, wil hij naar eigen zeggen zijn partij, de Haagse VVD, de tijd en ruimte geven. „Op deze manier hebben zij voldoende tijd om na te denken over mijn opvolging en daarna zich voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen.”

Revis ontkent dat miljoenenfraude waar een ambtenaar van verdacht wordt, die dinsdag naar buiten kwam, iets te maken heeft met zijn vertrek. „Nee. Ik doe het nog iedere dag met plezier, maar het besef dat ik niet nog een keer lijsttrekker wilde worden heeft wel een rol gespeeld”, zegt Revis.

Verrassing voor VVD-collega’s

Voor zijn VVD-collega’s kwam het nieuws van vertrek ’onverwachts en als een verrassing’”, zegt fractievoorzitter Frans de Graaf. „We wisten het al sinds maandag, dus het fraudeverhaal heeft hier niets mee te maken. Hij was hier al langer mee bezig. Revis ziet het als een mooie stap om nieuwe ervaringen op te doen.” De Graaf vindt het jammer dat hij Revis vertrekt. „Hij is een goede wethouder en liberale teamgenoot die veel voor elkaar heeft gekregen.” Van wethouder naar Staatsbosbeheer ziet hij niet als stapje terug. „Het gaat om een directeursfunctie bij een groot overheidsbedrijf.” Toch spreekt de VVD-fractievoorzitter de hoop uit dat Revis in de toekomst terugkeert in de politiek. Een opvolger is nog niet in zicht. „Ik heb in ieder geval niet de ambitie, maar er is nog tijd, rond medio september stopt hij er pas mee.”

De nieuwe burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, zegt namens het college, het vertrek van wethouder Revis ontzettend jammer te vinden. ,,Het college gaat hem missen. De stad ook. Zijn nieuwe baan is hem van harte gegund. Hij heeft bewezen een geweldige wethouder voor de stad te zijn. Wethouder Revis heeft grote inzet voor de stad getoond op onder andere de portefeuilles Financiën, Ruimtelijke Ordening en Scheveningen. Hij is opgestaan toen het stadsbestuur in zwaar weer verkeerde. Toen bleek wederom dat hij een stabiele kracht was. Gelukkig kunnen we voorlopig nog beroep op hem doen en we kijken uit naar de samenwerking de laatste maanden”, besluit Van Zanen.

Niet lang na de mededeling van Revis plaatste Staatsbosbeheer een bericht op de website over het nieuwe directieteam: „Debbie Kamphuis, Janneke Ottens, Tanja Zielinski en Boudewijn Revis vormen samen met de huidige directeur Sylvo Thijsen het nieuwe directieteam van Staatsbosbeheer. Mede als gevolg van de pensionering van Peter van der Jagt (financieel directeur) en Kees Lever (divisiedirecteur Grond & Gebouwen) en een aanpassing van de organisatie is een vrijwel geheel nieuw directieteam gevormd.”

’Zeer opmerkelijk’

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij noemt het vertrek van Revis ’zeer opmerkelijk’. „Schijnt dat hij directeur wordt bij Staatsbosbeheer. Een opmerkelijke stap voor een ambitieus politicus die de architect was van de vorige en huidige coalitie waarin hij zijn machtspositie met de portefeuille Financiën nog had vergroot. Waarom wil je dan weg???” Hij voegt daaraan toe dat Revis juist als wethouder Financiën juist met de impact van corona op dit moment een belangrijke verantwoordelijkheid heeft. „Om dan een paar maanden voor de nieuwe begroting te vertrekken, is niet zo verantwoordelijk. Ook speelt er nog een gevoelig debat over een integriteitskwestie met een topambtenaar waarvoor hij politiek verantwoordelijk is, en de raad na de zomer nog openbaar moet spreken. Het moment van vertrek roept kortom vele vragen op.”

CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman vindt de timing niet per se vreemd. „Het gaat om een nieuwe baan die hij heeft geaccepteerd, dus waarschijnlijk is het gewoon toeval dat het in deze tijd valt. „Hij was een goede wethouder die vooral in een moeilijke periode voor onze stad leiderschap heeft getoond. We kijken terug op een fijne samenwerking met hem en wensen hem veel succes in zijn nieuwe functie. Ook rekenen we erop hem nog wel vaak in de stad tegen te komen.”

„Hij kiest voor bloemen in plaats van pek en veren”, vindt Richard de Mos van Hart voor Den Haag. „Er lopen op zijn portefeuilles nogal wat onderzoeken. Wij hebben natuurlijk ook nog aangifte gedaan tegen het stadsbestuur rondom het vertrek van de topambtenaar die betrokken was bij de bouw van cultuurcomplex Amare. Hier komt ook nog een Rekenkamer-onderzoek over aan. Genoeg redenen om te vertrekken. Hij had vast geen zin in een heet najaar” De Mos vermoedt dat het Revis ’te heet onder de voeten wordt’.

Hanneke van der Werf, D66-fractievoorzitter, was verrast toen zij het nieuws in de media t las. „Mooie stap lijkt mij naar een sympathieke club. Een nieuwe baan is een persoonlijke keuze, dat is zijn afweging. In politiek Den Haag spelen altijd dingen, dus timing is vaak lastig. We gaan zijn kennis en ervaring missen en vond het eerlijk gezegd een fijne collega.”

GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns stelt ’Boudewijn Revis is acht jaar wethouder, dan komt er een moment om een volgende stap te zetten’. „En dat komt nooit gelegen.”

Hij noemt het vertrek van Revis ’een aderlating voor het stadsbestuur’. „Hij was de meest ervaren wethouder in het college en heeft al die jaren zich enorm ingezet voor de stad en is daarbij nooit voor zijn verantwoordelijkheid weggelopen. We waren het niet altijd eens, maar een afspraak met Revis altijd een harde afspraak. Het zal voor de VVD nog niet meevallen een opvolger van een vergelijkbaar kaliber te vinden.”

‘Zo midden in een termijn’

NIDA-fractievoorzitter Adeel Mahmood vindt het vertrek onverwachts ‘zo midden in een termijn’. ,,De reden vind ik ook opmerkelijk, want ik had namelijk eerder verwacht dat hij een volgende stap zou maken als politicus in plaats van naar een andere baan buiten de politiek.” SP-fractievoorzitter Lesley Arp voelt zich overvallen door het nieuws. ,,Ten tijde van de coalitiecrisis en het vertrek van Krikke presenteerde Revis zich als de ‘last man standing’ in het college. Nu spreekt hij opeens over een ‘beperkte tijdsduur’ voor zijn functie. Ik wens hem alle goeds in zijn nieuwe uitdaging, maar het is moeilijk om dit besluit niet te associëren met de lopende integriteitskwestie rond een topambtenaar die vlak onder de neus van de wethouder opereerde.”

Niet-wethouderwaardig

,,Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden. Ik denk dat de miljoenenfraude, waarvan een ambtenaar wordt verdacht, de laatste druppel was”, vermoedt Tahcin Çetinkaya van Islam Democraten. ,,Hij gaat naar een post die niet-wethouderwaardig is. Ik denk dat incidenten in IJspaleis hem hebben gedwongen om deze stap te nemen. Op het gebied van Amare, huisvesting arbeidsmigranten en huisvesting is het geen geslaagde wethouder.” Hij had het vertrek wel verwacht, ‘maar niet zo snel’. ,,Ik ben niet blij: we hebben een ontwricht college dat worstelt met integriteitszaken.”

,,Hij lag natuurlijk behoorlijk onder vuur de afgelopen tijd, maar ik moet zeggen dat ik het qua persoonlijkheid en als bestuurder een fijne man heb gevonden”, zegt Frans Hoynck van Papendrecht van de Partij voor de Toekomst. ,,Hij heeft met hart en ziel voor de stad gewerkt. Het zal niet makkelijk zijn om een opvolger te vinden. Wellicht dat een Martin Wörsdörfer, Tweede Kamerlid, geschikt is.”