Nieuws/Buitenland
33172982
Buitenland

Eerste Amerikanen verlaten Afghanistan, Taliban hielden hen niet tegen

KABUL - Voor het eerst sinds de Verenigde Staten eind augustus uit Afghanistan zijn vertrokken, hebben vier Amerikanen het land verlaten. De Taliban waren op de hoogte van het viertal en hun vertrek en hielden hen niet tegen. De vier gingen over land de grens over naar een niet genoemd buurland. Daar werden ze opgewacht door Amerikaanse diplomaten.

Mogelijk hebben meer Amerikanen sinds het einde van de evacuatieoperatie op de luchthaven van Kabul het land verlaten, maar dat zou dan volgens de Amerikaanse overheid met privémiddelen zijn gebeurd. Momenteel zijn er mogelijk nog iets meer dan honderd Amerikanen in Afghanistan.

De VS en andere landen hebben sinds de machtsovername van de Taliban halverwege augustus ruim 120.000 mensen geëvacueerd uit Kabul. Het ging hierbij om staatsburgers en Afghanen die hun leven vrezen onder het nieuwe regime, bijvoorbeeld omdat ze tolken of chauffeurs waren voor internationale militaire partners die tegen de Taliban vochten.

Deze grote evacuatieoperatie kwam ten einde op 30 augustus, toen de VS na twintig jaar volledig teruggetrokken waren uit Afghanistan en de luchthaven van Kabul in handen kwam van de Taliban.