Nieuws/Binnenland
331844500
Binnenland

Ziekenhuisbaas Kuipers houdt rekening met 800 opnames door corona

ROTTERDAM - Hoeveel mensen die nu het coronavirus oplopen uiteindelijk in het ziekenhuis zullen belanden valt nog niet precies te zeggen, maar ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers houdt de komende tijd rekening met een toename tot zo’n achthonderd coronapatiënten. „Het is op zo’n omslagpunt als waar we nu zitten altijd koffiedik kijken”, zegt hij er wel bij. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) baseert zijn inschatting op het aantal besmettingen, de leeftijd van de mensen die nu besmet raken en de ervaringen in het buitenland.

Vooral de situatie in Engeland heeft een voorspellende waarde, zegt Kuipers. Daar greep de extra besmettelijke Delta-variant van het virus al eerder om zich heen, gevolgd door een toename van het aantal opnames. Een herhaling van eerdere pieken, toen de maximale capaciteit van de intensivecareafdelingen bijna werd overschreden, is vooralsnog niet aan de orde. Het virus treft nu vooral jongeren en die belanden niet zo vaak in het ziekenhuis met Covid-19. „Maar iedere toename zit de reguliere zorg en de inhaalzorg in de weg”, zegt Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam.

Explosieve toename

Momenteel liggen in de Nederlandse ziekenhuizen 204 coronapatiënten in totaal. Hoewel dus meer drukte wordt voorzien, vindt hij het belangrijk dat ziekenhuismedewerkers de gelegenheid krijgen om rust te nemen en op vakantie te gaan. Om de druk zo goed mogelijk te verdelen, blijven ziekenhuizen ook de komende tijd patiënten spreiden.

De explosieve toename van het aantal coronabesmettingen was ook voor de voorzitter van de acute zorgsector wel verrassend. Hij noemt het belangrijk dat mensen zich aan basismaatregelen houden, zoals thuisblijven en je laten testen bij klachten. „We hebben gezien hoe snel het kan gaan. Dit is voor veel mensen een herinnering: het virus is niet weg. Daar moeten we samen met gezond verstand naar handelen.”

Dansen

„Dansen met Janssen”, het principe dat mensen direct na een prik van het Janssen-vaccin weer op stap gingen, was achteraf niet verstandig, want het vaccin heeft tijd nodig om het immuunsysteem aan het werk te zetten. „Als iemand besmet een dansvloer opgaat, steekt hij zo tientallen mensen aan. Dan gaat het heel snel”, aldus Kuipers. Inmiddels zijn de nachtclubs weer gesloten en moet de horeca om middernacht dicht. Of dat genoeg is „moeten we zien”, zegt de LNAZ-voorzitter. Hij wijst erop dat van de volwassen bevolking nog maar iets minder dan de helft volledig is gevaccineerd en dus veel mensen vatbaar blijven voor het virus, ook onder mensen uit hogere leeftijdsgroepen. „We zijn er nog niet.”

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de intensive cares het de komende tijd aanzienlijk drukker krijgen. Daar liggen nu 75 coronapatiënten. Dat aantal stijgt waarschijnlijk tot minstens 150 en mogelijk tot ongeveer 600. Het aantal kan beperkt blijven als jongeren voorlopig even geen contact hebben met ouderen en met kwetsbare mensen, zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het instituut.