Nieuws/Buitenland
3319319
Buitenland

Trump wint zaak over detentie immigranten

President Donald Trump

President Donald Trump

WASHINGTON - De Amerikaanse regering mag immigranten in afwachting van hun uitzetting in detentie houden nadat ze gevangenisstraffen hebben uitgezeten voor criminele veroordelingen. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof dinsdag bepaald.

President Donald Trump

President Donald Trump

De uitspraak betekent een overwinning voor president Donald Trump, die een streng immigratiebeleid nastreeft. Het hof oordeelde met vijf stemmen voor en vier tegen langs ideologische lijnen, waarbij conservatieve rechters in de meerderheid waren en de liberale rechters in de minderheid.

De uitspraak betekent dat de federale autoriteiten dergelijke immigranten in onbeperkte detentie kunnen plaatsen zonder de mogelijkheid van borgtocht, mogelijk zelfs jaren lang. De uitspraak, geschreven door de conservatieve rechter Samuel Alito, laat de mogelijkheid open dat sommige immigranten hun detentie nog kunnen aanvechten.

De wet bepaalt dat de overheid veroordeelde immigranten kan opsluiten „wanneer de vreemdeling wordt vrijgelaten” van een strafrechtelijke detentie. Burgerrechtenadvocaten in de zaak betoogden dat dit volgens de letter van de wet alleen van toepassing is onmiddellijk nadat immigranten zijn vrijgelaten. De Trump-regering zei dat de regering de bevoegdheid zou moeten hebben om dergelijke immigranten op elk moment op te sluiten.