Nieuws/Binnenland
3322411
Binnenland

Karadzic krijgt alsnog levenslang

Radovan Karadzic.

Radovan Karadzic.

DEN HAAG - Radovan Karadzic moet levenslang achter de tralies. Het internationale tribunaal voor misdaden in de oorlog in voormalig Joegoslavië heeft de voormalige politieke leider van de Serviërs in Bosnië-Herzegovina in hoger beroep daartoe veroordeeld.

Radovan Karadzic.

Radovan Karadzic.

Het tribunaal vindt dat de straf die hij drie jaar geleden in eerste instantie kreeg, 40 jaar cel, te licht is gezien zijn verantwoordelijkheid voor etnische zuiveringen en vooral de massamoorden rond Srebrenica in 1995. Het tribunaal bestempelde die eerder als volkerenmoord.

De aanklagers eisten net als in 2016 een levenslange straf. Volgens de verdediging heeft Karadzic geen eerlijk proces gehad. Het zou een politiek proces zijn, dat acht jaar duurde en vooral werd gevoerd door mogendheden die de voornaamste vijanden van Karadzic, Bosnische moslims, aan een overwinning hielpen.

Karadzic was de president van de ’Republika Srpska’, de Servische republiek. In de strijd in Bosnië keerden de bevolkingsgroepen zich tegen elkaar en zijn talrijke wrede vervolgingen gepleegd. Karadzic stelt dat hij niets heeft geweten van zuiveringen die zijn strijdkrachten en milities pleegden. Hij stelt er geen opdracht toe te hebben gegeven.

De meest schokkende slachting was rond Srebrenica waar een Nederlandse VN-macht was gestationeerd. Die bleek niet in staat het drama te voorkomen. De generaal die toen het bevel over het Bosnisch-Servische leger voerde en kort voor de moordpartij ter plaatse was, Ratko Mladic, staat ook nog voor het tribunaal terecht. Officieel is het Joegoslavië-Tribunaal in 2017 gesloten en rondt een orgaan de laatste zaken af. Dat orgaan heet Mechanisme voor Straftribunalen van de VN.