Nieuws/Binnenland

Psychiatrisch patiënt getaserd door politieagent

De Telegraaf

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Een psychiatrische patiënt is op 17 juli in een separeercel meerdere keren getaserd door een politieagent. Het gebeurde in de inrichting Bavo Europoort in Capelle aan den IJssel, meldt EenVandaag.

De Telegraaf

De 27-jarige psychiatrisch patiënt was agressief. Personeel van de psychiatrische instelling kreeg hem niet onder controle en schakelde de politie in. Nadat hij met hulp van de politie in een separeercel was geplaatst, werd de politie opnieuw gebeld.

De taserspecialist van de politie zette het stroomstootwapen drie of vier keer op de rug en benen van de patiënt. De agent had de taser in het kader van een proef.

’Man was gevaar voor zichzelf’

De politie in Rotterdam bevestigt dat de taser is ingezet bij de patiënt. „Psychiatrische instellingen moeten helaas regelmatig de hulp inroepen van agenten wanneer zij gewelddadige patiënten niet onder controle krijgen”, zegt een woordvoerder. „Dat was ook 17 juli het geval. Agenten werden geconfronteerd met een doorgedraaide patiënt. De man was een gevaar voor zichzelf, het personeel en de agenten. Met schilden kregen de agenten de man niet in bedwang. Inzet van het stroomstootwapen waarborgde de veiligheid van iedereen en de man kon zo zijn medicatie toegediend krijgen.”

Bijna driehonderd agenten in Nederland doen mee aan een proef met tasers die in februari is begonnen. Tot juni hebben de agenten het wapen 78 keer ingezet.

’Politie gebruikt taser te lichtzinnig’

Volgens Amnesty International gaat de politie in Nederland te lichtzinnig om met stroomstootwapens en de regels voor het gebruiken van deze tasers zijn niet strikt genoeg. Bij het zogeheten ’stunnen’ worden hevige pijnstoten toegediend, dit is vele malen pijnlijker dan het taseren op afstand waarbij spierverlamming optreedt. Amnesty noemt stunnen een „wrede en onmenselijk behandeling.”

Volgens Amnesty blijkt uit Amerikaans onderzoek dat het inzetten van een Taser bij mensen met psychische probleem gevaarlijk is. Dit risico is ook bekend bij de Nederlandse politie, stelt Amnesty die eist dat de taser niet langer wordt ingezet.

Lees meer over