Nieuws/Buitenland
332896157
Buitenland

Trump: het bestaan van het kwaad is reden om burgers te bewapenen

HOUSTON - De Amerikaanse oud-president Donald Trump blijft ondanks het bloedbad op een basisschool in Texas erbij dat burgers wapens moeten kunnen dragen om zichzelf te verdedigen. Dat heeft hij gezegd in een speech tijdens het jaarlijkse wapenlobbycongres van de National Rifle Association (NRA. Eerder publiceerden media, waaronder The Washington Post, al passages uit zijn toespraak waaruit dat naar voren kwam.

„Het bestaan van het kwaad in onze wereld is geen reden om gezagsgetrouwe burgers hun wapens te ontnemen, het bestaan van het kwaad is een van de allerbeste redenen om gezagsgetrouwe burgers te bewapenen”, zei Trump tegen zijn toehoorders op het drie dagen durende wapenlobbycongres in Houston.

Volgens het voormalige staatshoofd zouden strengere wapenwetten, waarop wordt aangedrongen, het bloedbad niet hebben kunnen voorkomen. „De verschillende regels die door links worden gepusht om wapenbezit in te beperken, zouden niets hebben gedaan om de gruwel die plaatsvond te voorkomen. Absoluut niets.”

Trump vindt dat na de schietpartij op de basisschool in Texas er onder andere striktere veiligheidsmaatregelen nodig zijn op scholen. Ook pleit hij ervoor om de „benadering van de geestelijke gezondheid drastisch te veranderen.” „Al deze zieke geesten hebben hetzelfde profiel”, meent hij. Hij las de namen voor van alle negentien kinderen die hij beschreef als slachtoffers van een losgeslagen „gek.”

Deze week kwamen door een schietpartij op een basisschool in het Texaanse Uvalde negentien kinderen en twee leraren om het leven. Vanwege het bloedbad zijn veel ogen in zowel binnen- als buitenland gericht op het congres dat eveneens in Texas is. In de buurt van het congres hebben zich vrijdag demonstranten verzameld.