Nieuws/Buitenland
333040
Buitenland

Journaliste Kim Wall stierf ’doordat loodzwaar luik op haar hoofd viel’

KOPENHAGEN - De Deense duikbotenmaker Peter Madsen heeft dinsdag verklaard dat de Zweedse journaliste Kim Wall aan boord van zijn duikboot is overleden toen ze een zwaar luik van de boot op haar hoofd kreeg. De van moord verdachte Peter Madsen zei tijdens een hoorzitting tegen de rechter in Kopenhagen dat hij een luik openhield, maar dat het te zwaar bleek en dat het toen bovenop haar dichtklapte.

Uitvinder Madsen is 12 augustus gearresteerd en wordt beschuldigd van moord op de dertigjarige Zweedse. Hij wordt ook beschuldigd van lijkschennis. De aanklager stelt dat hij de stoffelijke resten in stukken sneed en in zee gooide om de doodsoorzaak en haar dood te verhullen.

De naakte romp is 21 augustus in een baai bij Kopenhagen gevonden. Walls hoofd en ledematen zijn nog steeds spoorloos. De journaliste werd 11 augustus als vermist opgegeven toen ze niet terugkwam van een interview met Madsen. Madsen spreekt van een ongeluk, maar erkent volgens zijn advocaat dat hij lijkschennis heeft gepleegd door het lichaam in zee ’te begraven’. Hij bestrijdt dat hij het lichaam in stukken heeft gesneden.

Madsen werd 11 augustus uit zee opgepikt. Hij had zijn duikboot, de Nautilus, verlaten en het negen jaar oude vaartuig is gezonken. Volgens de aanklagers heeft Madsen zijn onderzeeër tot zinken gebracht.