Nieuws/Binnenland
3330516
Binnenland

Hoogste opkomst voor waterschappen ooit

Den Haag - De opkomst voor de waterschapsverkiezingen is nog nooit zo hoog geweest. Uit voorlopige cijfers blijkt dat 50,5 procent van de kiesgerechtigden een stem heeft uitgebracht. In 2015 bleef de opkomst steken op 43,5 procent. Water Natuurlijk is opnieuw de grootste partij.

Dat meldt de Unie van Waterschappen. De opkomst voor de verkiezingen van de volksvertegenwoordigers voor de 21 waterschappen was wel lager dan voor de Provinciale Staten.

Water Natuurlijk is landelijk gezien net als bij de vorige verkiezingen de grootste. In negen waterschappen is het de grootste partij. VVD en PvdA deden het beter dan in 2015, terwijl het CDA iets heeft moeten inleveren. Ook de Algemene Waterschapspartij heeft meer stemmen getrokken. Lokale partijen doen het beter dan bij de vorige verkiezingen: in vier waterschappen is een lokale partij de grootste.

Rogier van der Sande, voorzitter Unie van Waterschappen, denkt de verkiezingen meer leven door de aandacht voor het klimaat: „Extreme weersomstandigheden als droogte en hoosbuien zijn de realiteit. Het werk van de waterschappen is hierdoor zeer relevant en urgent nodig. En daar wordt de kiezer zich steeds meer van bewust.”