Nieuws/Buitenland
3330795
Buitenland

Internationale gemeenschap erkent annexatie niet

Trump: bezet gebied Golan moet Israëlisch zijn

Donald Trump.

Donald Trump.

WASHINGTON - President Donald Trump heeft op Twitter gesuggereerd dat de VS de door Israël bezette hoogte van Golan in het zuidwesten van Syrië, als onderdeel van de staat Israël zou moeten erkennen.

Donald Trump.

Donald Trump.

„Na 52 jaar is het tijd voor de Verenigde Staten om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte helemaal te erkennen; dat (gebied) is cruciaal en strategisch en belangrijk voor de veiligheid van de staat Israël en de regionale stabiliteit”, twitterde Trump.

De Golanhoogte is in de oorlog van juni 1967 op Syrië veroverd. Naar schatting 100.000 Syriërs zijn op de vlucht gedreven en mogen niet terugkeren. Het gebied is sindsdien bezet door Israël dat het heeft gekoloniseerd en in 1981 tot Israëlisch grondgebied heeft verklaard. De annexatie wordt internationaal niet erkend.

De Amerikaanse ambassade staat sinds mei 2018 weer in Jeruzalem. Dat wordt elders gezien als Amerikaanse steun aan de Israëlische politiek van bezetting, kolonisatie en annexatie. Het grootste deel van de internationale gemeenschap wil dat er vrede komt door de vestiging van een onafhankelijk Palestina in Palestijnse gebieden die Israël heeft bezet.