Nieuws/Binnenland
333142246
Binnenland

Voedselbanken overweldigd door gulle giften tijdens feestdagen

Een pakket van een voedselbank (beeld ter illustratie).

Een pakket van een voedselbank (beeld ter illustratie).

Groningen - De voedselbank in de nieuwe gemeente Eemsdelta heeft tijdens de feestdagen net zoveel opgehaald als vorig jaar. Ondanks het feit dat vrijwilligers door het coronavirus niet bij supermarkten konden staan, haalde een vestiging in Groningen zelfs meer op dan het jaar ervoor.

Een pakket van een voedselbank (beeld ter illustratie).

Een pakket van een voedselbank (beeld ter illustratie).

„Het is een fantastische opbrengst, echt boven verwachting”, zegt voorzitter Marian Scharft van voedselbank Eemsdelta tegen RTV Noord.

Mensen kunnen ’normaal gesproken’ boodschappen kwijt bij vrijwilliger bij de ingang van winkels, maar om de verspreiding van het virus tegen te gaan hebben de voedselbanken naar andere manieren gezocht. Zo werden er bij supermarkten banners geplaatst, waarop een code stond die mensen konden scannen om geld te doneren. Ook kwamen kerken en scholen in actie om de voedselbank te helpen.

Hulp van bedrijven

Bedrijven deden ook een duit in het zakje. Er waren acties om kerstpakketten te doneren en bouwmarkt Hornbach doneerde kerstspullen die zij niet meer konden verkopen door de geldende lockdown.

De voedselbank in Eemsdelta heeft meer dan zeshonderd dozen met levensmiddelen ingezameld tijdens de decemberactie en dat is net zoveel als vorig jaar. In één doos zit gemiddeld voor zo’n dertig euro aan boodschappen. „Met deze opbrengst kunnen we voorlopig onze cliënten door een financieel moeilijke periode heen helpen”, aldus Scharft.