Nieuws/Binnenland
333260
Binnenland

Renkum zet telefoonslot in dienstauto's

RENKUM - De Gelderse gemeente Renkum heeft een ’telefoonslot’ geplaatst in dienstauto’s die gebruikt worden door de wegbeheerders en in een auto die klaarstaat voor het geval van calamiteiten. Door het slot kunnen bestuurders van die auto’s hun smartphone onder het rijden niet meer gebruiken voor tekstfuncties.

Als een bestuurder onderweg toch stiekem probeert te appen of te sms’en, gaat er een waarschuwing per e-mail naar de gebruiker en naar de werkgever.

’Goede voorbeeld’

In Renkum zijn volgens een woordvoerster nog geen grote ongelukken gebeurd met het gebruik van smartphones in dienstauto’s. De gemeente wil echter het goede voorbeeld geven aan andere werkgevers. „Er gebeuren nog steeds veel te veel ongelukken door smartphonegebruik onder het rijden.”

Het systeem blokkeert de smartphone bij een snelheid van meer dan 10 kilometer per uur. Navigatie en handsfree bellen blijft wel mogelijk. Pas als de auto twintig seconden stilstaat zijn tekstfuncties weer beschikbaar. Het is niet mogelijk om in de auto het zendertje van het systeem uit te schakelen.