Nieuws/Binnenland
333304658
Binnenland

OMT: preventief testen bij coronageval in verpleeghuis

Den Haag - Zodra er een coronageval opduikt in een verpleeghuis, moeten alle bewoners worden getest. Ook bij het personeel moet dat worden overwogen. Dat adviseert het Outbreak Managment Team. Het kabinet neemt het advies over.

Uit onderzoek van het Amsterdam UMC, Erasmus MC en de GGD blijkt dat het aantal besmettingen zonder dat dragers van het virus klachten hebben inderdaad veel hoger ligt dan buiten de instellingen. Dat onderzoek onderstreept dat kwetsbare bewoners in verpleeghuizen hoe dan ook een hoog risico lopen. Dit omdat medewerkers nu nog doorlopen met milde klachten omdat ze onvoldoende de symptomen bij zichzelf en bewoners herkennen. Ook kan een deel van de bewoners de klachten niet onder woorden brengen.

Daarom komt het OMT nu met het advies om alle bewoners van het verpleeghuis wekelijks te testen zodra er een besmetting is, ook als ze geen klachten hebben. Tussen februari en juli stierven ruim drieduizend ouderen in verpleeghuizen aan de gevolgen van het coronavirus.

Preventief mondkapjes dragen

Ook wordt verpleeghuizen geadviseerd mondkapjes preventief te gebruiken zodra er in de omgeving een uitbraak van het virus is. Dat past ook bij de lokale aanpak die het kabinet voorstaat, waarbij gericht maatregelen worden getroffen in gebieden waar het virus de kop opsteekt, zonder dat de economie in z’n geheel te veel schade wordt berokkend. Naar verwachting zullen premier Rutte en zorgminister De Jonge dinsdagavond in hun persconferentie uitweiden over verschillen in aanpak per regio.

Escalatieladder

In een brief aan de Tweede Kamer doet de bewindsman al uit de doeken dat er een regionaal beoordelingsysteem komt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op basis van een wekelijkse evaluatie wordt dan bepaald of het in een veiligheidsregio de goede kant op gaat, of dat er strengere maatregelen moeten worden getroffen. Deze ’escalatieladder’ kent drie trappen: waakzaam, zorgelijk en ernstig. In de eerste categorie komen er weinig nieuwe besmettingen bij en is er genoeg zorgcapaciteit. Als de situatie zorgelijk is, stijgt het aantal nieuwe besmettingen en neemt de druk op de zorg toe. Aanvullende maatregelen zijn dan nodig. Als een regio er ‘ernstig’ aan toe is, moeten er steviger maatregelen komen. Het aantal besmettingen stijgt dan snel en het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief. De beschikbare zorgcapaciteit is dan ook niet meer voldoende.

Tekort aan testmaterialen

Tijdens de persconferentie zal de CDA-bewindsman ook aandacht vragen voor de tekorten aan testmaterialen. Het aantal afgenomen testen is enorm gestegen, naar 160.000 afgelopen week, van 100.000 de week ervoor. Probleem is niet zo zeer het aantal apparaten of personeel, maar testvloeistoffen. Bovendien lijken veel Nederlanders zich preventief te laten testen op corona, terwijl dat weinig zin heeft. De Jonge zal naar verwachting een oproep doen om alleen een test te laten afnemen bij klachten.