Nieuws/Binnenland
3336601
Binnenland

Jihadist krijgt Nederlanderschap niet terug

AMSTERDAM - Een 21-jarige man uit Amsterdam die na zijn veroordeling voor jihadistische terreurdaden zijn Nederlanderschap is kwijtgeraakt, krijgt die vooralsnog niet terug. De bestuursrechter in Amsterdam gaat niet in op zijn verzoek om de intrekking op te schorten totdat er een definitief besluit is genomen over zijn Nederlanderschap, zo blijkt vrijdag uit het vonnis. Dat betekent onder meer dat hij kan worden uitgezet en niet als Nederlander kan reizen.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft vorig jaar zijn Nederlanderschap ontnomen, maar de man ging daartegen in beroep. Hij wil zijn Nederlanderschap niet kwijt, omdat hij dan terug moet naar Marokko, waar zijn ouders vandaan komen en waarvan hij ook de nationaliteit heeft. Hij heeft daar niets en denkt dat hij daar gevaar loopt als veroordeelde jihadist. Hier heeft hij werk en een vrouw en probeert hij weer op de rails te komen, zei hij op de zitting.

De Amsterdammer zei dat hij tot inkeer is gekomen en geen gevaar meer vormt voor de maatschappij. Maar de rechter wijst op zijn gedrag na zijn veroordeling. Hij wilde niet meewerken aan de voorwaarden die werden opgelegd zodat hij een voorwaardelijk deel van de celstraf alsnog moest uitzitten. Van een verandering is ook na het uitzitten van zijn straf onvoldoende gebleken, aldus de rechter. Deze uitspraak zegt niets over de uitkomst van zijn beroepsprocedure tegen het besluit.

De man probeerde zich in 2015 aan te sluiten bij IS, maar werd onderweg naar Syrië onderschept in Bulgarije. Het gerechtshof veroordeelde hem in 2017 tot vijftien maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk.