Nieuws/Binnenland
3338050
Binnenland

Gerard vrij uit Thaise hel

Bangkok - Aan de lijdensweg van Gerard van Vulpen, die maanden in een Thaise cel zat na een steekpartij, lijkt een einde te komen. Hij is naar Bangkok gebracht, waar hij vermoedelijk maandag of dinsdag op een vliegtuig naar Nederland wordt gezet.

Dat zeggen kennissen van hem. Het ministerie van Buitenlandse Zaken „is op de hoogte dat betrokkene uitzicht heeft op een spoedig vertrek naar Nederland”.

Van Vulpen belandde op het paradijselijke eiland Koh Samui in een nachtmerrie. Tijdens de jaarwisseling kreeg hij ruzie om wat wisselgeld bij een bar en werd hij neergestoken.

Zeven steekwonden

Na een behandeling in het ziekenhuis aan zeven steekwonden leek hij op weg naar Nederland te kunnen, maar uiteindelijk belandde hij in de Thaise cel. Daar zat hij de afgelopen tien weken, tot afgrijzen van bekenden van hem.

De Thai beschuldigden hem van drugsgebruik. Van Vulpen bekende uiteindelijk begin deze maand, omdat hij dan na betaling van een boete van 167 euro zou kunnen vertrekken. De Thai hielden hem echter in de cel, omdat hij zijn visum had laten verlopen. Dat zijn visum was verlopen door de detentie, deerde niet.

Afgelopen donderdag stond de immigratiedienst plots op de stoep van het politiebureau op Koh Samui, waarna Van Vulpen gisteren in een busje werd gezet naar Bangkok.

Kennissen zijn nog altijd boos op de Nederlandse overheid, die naar hun smaak te weinig heeft gedaan. Het ministerie bestrijdt dat en zegt dat Van Vulpen ook nu „wordt bijgestaan zolang nodig is en door hem is gewenst”.