Nieuws/Binnenland
3341060
Binnenland

Politie onderzoekt Baudet-moordleus

AMSTERDAM - De politie Amsterdam onderzoekt doodsbedreigingen aan het adres van Thierry Baudet, die gisteren werden geuit tijdens een antiracisme-demonstratie in Amsterdam. Daar werden door demonstranten leuzen gescandeerd zoals ’Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf’.

,,We hebben de beelden gezien die op het internet rondgaan”, zegt politiewoordvoerder Marijke Stor ,,en die zijn voor ons aanleiding om te kijken wat er precies gezegd wordt en wat daar de juridische status van is.”

Op de beelden van UP! Network, die ook op de site van de Telegraaf te zien zijn, hitst een vrouwelijke demonstrant, die zichzelf met een doek voor haar gezicht onherkenbaar heeft gemaakt, de boel op en krijgt een groot deel van de massa mee.

,,De gemeente Amsterdam heeft toestemming gegeven voor deze demonstratie, die wij met een aantal agenten hebben begeleid”, vervolgt Stor. ,,In onze optiek is het rustig verlopen en werden er geen onregelmatigheden geconstateerd. Pas vandaag werden wij ook geconfronteerd met de beelden en dat is dus aanleiding om een nader onderzoek in te stellen naar de strafbaarheid van wat daar precies is gezegd en gescandeerd.”

In de demonstratie liepen enkele duizenden mensen mee. Hoewel die vooral gericht was tegen racisme maar ook tegen de recente verkiezingsuitkomst. Het Forum voor Democratie haalde bij de provinciale verkiezingen woensdag de meeste stemmen en kwam uit de bus als grootste partij.

Reactie Wilders

PVV-voorman Geert Wilders reageerde direct via Twitter op het filmpje: ,,Dus een vraag over meer of minder Marokkanen mag niet, maar roepen een politicus dood te schieten wel?? Ik zou zeggen @Het_OM oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek van dat filmpje en kappen met die belachelijke rechtszaak tegen mij."