Nieuws/Buitenland
3344840
Buitenland

Brussel: no-deal-Brexit waarschijnlijker

BRUSSEL - Het wordt steeds waarschijnlijker dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 12 april verlaat zonder akkoord. De Europese Commissie stelt dat maandag in een mededeling waarin ze zegt de voorbereidingen voor zo’n no-deal-Brexit te hebben afgerond.

De leiders van de EU-landen gaven premier Theresa May vorige week een uitstel van de Brexit tot 22 mei als ze het akkoord over de scheidingsvoorwaarden door het parlement krijgt. Lukt dat niet, dan moet Londen voor 12 april met een plan komen. Als daar geen overeenstemming over is, kan het Britse EU-lidmaatschap zonder akkoord en overgangsperiode vervallen. „Het is duidelijk dat dit een significante ontwrichting voor burgers en bedrijven zal veroorzaken.”

Brussel somt een hele reeks eenzijdige maatregelen op die van kracht worden bij dat scenario, om de ergste gevolgen te temperen. Het gaat onder meer om regels voor vervoer via land, zee en lucht, compensatie voor vissers, garanties voor Erasmus-studenten, visumvrij reizen en socialezekerheidsrechten.