Nieuws/Binnenland

Rechtbank: Rijk moet huiswerk AWACS overdoen

ANP

MAASTRICHT - De minister van Defensie en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (I&M) zijn tekortgeschoten in het onderzoek naar de schade door de lawaaiige AWACS-vliegtuigen boven Zuid-Limburg. Het Rijk moet daarom nieuw onderzoek doen en ook kijken of de overlast door de radar-toestellen, die vliegen vanaf de naburige NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen, kan worden gestopt.

ANP

Dat besliste de rechtbank Limburg woensdag naar aanleiding van verzoeken van inwoners van Brunssum en Schinveld voor schadevergoeding en het stoppen van de geluidsoverlast. De Raad van State had vorig jaar al opdracht gegeven aan de minister van Defensie en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (I&M) schade en geluid opnieuw te onderzoeken.

Maar volgens de rechtbank schoten beide bewindslieden daarin tekort en haalden ze onder meer oud onderzoek aan. De bewindslieden moeten hun huiswerk overdoen. De rechtbank wil niet zelf beslissen tot schadevergoeding en geluidsreductie. Dat is een taak van beide bewindslieden, aldus de rechtbank. Die zijn nu aan zet.

Grote geluidsoverlast

De rechtbank constateert onder meer dat het type Boeing dat voor de AWACS-vluchten wordt gebruikt in Amerika en de Europese burgerluchtvaart al jaren verboden is vanwege de grote geluidsoverlast. „De minister zal daarom moeten uitleggen waarom het niet mogelijk is in NAVO-verband voorwaarden te stellen over het type vliegtuigen dat wordt gebruikt”, aldus de rechtbank.

Lees meer over