Nieuws/Binnenland
334607
Binnenland

MH17-brief van onder anderen Baudet 'stuitend'

DEN HAAG - Een brief gericht aan Donald Trump waarin vorig jaar de onderzoeken van de OVV en het OM naar de ramp met vlucht MH17 werden weggezet als niet-onafhankelijk, was volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ,,stuitend'' en een vorm van desinformatie. De brief was medeondertekend door het huidige Tweede Kamerlid Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Koenders sprak voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de manier waarop MH17-verdachten berecht zullen worden. Volgens hem was de brief een aanval op de onafhankelijkheid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Volgens Koenders raakte de brief ,,zonder enige redengeving het hart van onze instituties, de OVV en het OM''. Het gaat om ,,hetzelfde type desinformatie'' als uit Rusland is gehoord over de ramp met vlucht MH17, aldus de minister.

Fellow-travellen

,,Het is een beetje fellow-travellen'', meent Koenders. De benaming fellow-travellers staat voor mensen die in de Sovjet-tijd geen lid waren van de communistische partij maar het communisme wel steunden.

In de brief drong een groep ondertekenaars, onder wie Baudet, die toen nog geen Kamerlid was, aan op nieuw onderzoek bij de toen net gekozen Amerikaans president Trump. Het Nederlandse onderzoek zou niet onafhankelijk en ook niet overtuigend zijn.

Ondersteuning

Overigens heeft Koenders Trump niet meer gehoord over de brief. ,,Integendeel, de Verenigde Staten ondersteunen juist heel erg wat we doen''.

Baudet zelf is woensdag niet bij het debat aanwezig.