Nieuws/Binnenland
334863974
Binnenland

Winkels weer beperkt open vanaf 8 februari: klanten mogen bestellingen afhalen

Den Haag - Behalve de basisscholen mogen ook de niet-essentiële winkels weer beperkt open in de week van 8 februari. Dat wil zeggen dat klanten online of telefonische bestellingen mogen afhalen bij de winkels.

Dat zeggen ingewijden tegen De Telegraaf.

Het heropenen van de detailhandel met ’click & collect’ is onderdeel van de zogeheten exitstrategie uit de coronacrisis. Het heropenen van de basisscholen en de kinderopvang per 8 februari is daarvan de eerste versoepeling. De winkels mogen hun afhaalbalies op woensdag 10 februari openen.

Ook de avondklok is een van de eerste beperkingen die wordt opgeheven, al is het nog onzeker of het kabinet het aandurft om deze versoepeling komende dinsdag al aan te kondigen voor 9 februari. Mogelijk volgt een besluit daarover pas later deze week. Als de besmettingscijfers de komende week blijven dalen, kunnen we vanaf 10 februari weer na negen uur ’s avonds de straat op. „Het is nu nog te vroeg”, zegt een betrokkene. „De maatregel is er nog amper een week.”

Contactberoepen

Na de basisscholen, de detailhandel en de avondklok moet heropening van de middelbare scholen volgen. Daarna zouden de contactberoepen zoals kappers weer aan de slag moeten kunnen. Een datum durft het kabinet hier nog niet op te plakken. De horeca en doorstroomlocaties zoals bioscopen en musea blijven sowieso nog tot 10 maart dicht. Ook de niet-essentiële winkels moeten het tot die tijd met alleen hun afhaalfunctie doen.

’Zeer kwetsbaar’

De opmars van de Britse variant van het coronavirus baart de adviseurs van het kabinet nog altijd zorgen. In z’n laatste advies schetst het Outbreak Management Team (OMT) een somber beeld van de verspreiding van het coronvirus in Nederland. De epidemiologische situatie in ons land is volgens het OMT ’zeer kwetsbaar’. Enkele OMT-leden vinden de situatie zo zorgelijk dat ze het überhaupt niet verantwoord vinden versoepelingen door te voeren, zoals heropening van de basisscholen.

In een nieuwe podcast ‘Afhameren’ blikt politiek commentator Wouter de Winther vooruit op de exit-strategie van het kabinet. Welke maatregelen of versoepelingen kunnen we verwachten in de persconferentie?