Nieuws/Binnenland
3349278
Binnenland

OM: 3 jaar voor tantramassage die te ver ging

UTRECHT - De 54-jarige tantramasseur Nico D. uit Rhenen moet drie jaar cel krijgen, waarvan een half jaar voorwaardelijk, omdat hij bij zes vrouwen ongewenste seksuele handelingen zou hebben gepleegd. Het Openbaar Ministerie verwijt D. dat hij ontucht heeft gepleegd met kwetsbare vrouwen die zijn hulp zochten en die hem vertrouwden.

Er was geen sprake van een gelijkwaardige relatie, stelde de officier van justitie voor de rechtbank in Utrecht, maar van psychisch overwicht van een hulpverlener.

Tantramassage is een fysieke en intieme massage die vanuit een spirituele gedachte is gericht op bewustzijn van de ziel en seksuele energie. Tijdens de behandelingen die D. gaf waren zowel hij als de klant ontkleed. Hoewel hij van tevoren aangaf de grenzen te respecteren, hij zou niet zoenen of penetreren, gebeurde dat tijdens de sessies toch. Dat zou zijn gebeurd tussen 2013 en 2017.

Volgens het OM werkte de ’charismatische’ D. tijdens de sessies bewust toe naar seksueel contact „voor zijn eigen gerief” en liet hij zich voor die zogeheten lingham- en yoni-massages betalen. Tegen de vrouwen zei hij dat de handelingen bij de therapie hoorden en dat hij progressie zag in hun ontwikkeling.

D. erkent dat hij de seksuele handelingen heeft gepleegd maar stelt dat de vrouwen ermee hebben ingestemd. Dat doet volgens het OM niet af aan de strafbaarheid van de ontucht.

D. moet van het OM ook een contactverbod met de slachtoffers krijgen met een proeftijd van vier jaar. Een eerder contactverbod heeft hij genegeerd. Hij zou ook voor vier jaar uit zijn beroep van tantra- en drukpuntmasseur moeten worden gezet.