Nieuws/Buitenland
335073
Buitenland

Raad van Europa blij met corruptieonderzoek

STRAATSBURG - De onthullingen dat Azerbeidzjan tal van Europese politici zou hebben omgekocht bij onder meer de Raad van Europa, vallen in goede aarde bij de parlementaire vergadering (PACE) van die organisatie. Alles wat meer licht werpt op de vermeende corruptie is welkom, aldus vicevoorzitter Roger Gale. Afgelopen zomer gelastten de parlementariërs hier zelf al een onderzoek naar.

Het Europese onderzoekscollectief OCCRP ontdekte dat Azerbeidzjan op grote schaal geld witwaste in Europa. Dat zou onder meer zijn gebruikt om politici kritische rapporten over de mensenrechten in dat land onder de pet te laten houden.

Dat heeft de naam ’kaviaardiplomatie’ gekregen. Vorig jaar bekende voormalig PACE-lid Luca Volontè uit Italië forse bedragen van Azerbeidzjan te hebben gekregen. Nu wordt ook de Duitse christendemocraat Eduard Lintner genoemd.

’Bewijsmateriaal in overvloed’

Vicevoorzitter Gale roept op bewijsmateriaal „zo snel mogelijk” op te sturen. Volgens CDA-parlementariër Pieter Omtzigt is dat er in overvloed. „Tijd voor de grote schoonmaak nu alle bewijzen van omkoping van Europese politici op tafel liggen.”

Bij de Raad van Europa, die toeziet op democratie en mensenrechten, zijn 47 landen aangesloten.