Nieuws/Binnenland
3351246
Binnenland

In visnet verstrikte zeehond aangespoeld bij Castricum

CASTRICUM - Een trieste vondst van een strandganger tussen Egmond en Castricum. Afgelopen vrijdag spoelde daar een in een visnet verstrikte zeehond aan. Het diertje is waarschijnlijk door verstikking om het leven gekomen.

Frouke Frey van Ecomare vertelt aan NH Nieuws dat zeehonden wel vaker verstrikt raken. „Maar dat ze als een worstje ingewikkeld raken niet.” Het zijn volgens haar van nature nieuwsgierige dieren. „Als er dan een visnet rondzwerft en er zit nog vis in, dan gaan ze hier op af. Ze komen vervolgens vast te zitten en komen niet meer los.”

Volgens Ben Stiefelhagen van organisatie Duik de Noordzee Schoon kunnen de beesten bovendien flink in paniek raken. Daardoor rollen de zeehondjes zich verder vast, komen vervolgens bovendrijven en spoelen uiteindelijk aan. Zijn organisatie haalde naar eigen zeggen al ruim veertigduizend kilo aan visnetten uit de Noordzee.

Oorzaken

Volgens de regionale omroep komen de zwevende netten door twee redenen in de zee terecht. Zo gaan de netten soms stuk tijdens het vissen, maar het komt ook regelmatig voor dat kapotte netten door de vissers overboord worden gegooid. Dit tot grote ergernis van de hulporganisaties.