Nieuws/Buitenland
335540374
Buitenland

Surinaamse banken verdacht van witwassen

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland verdenkt drie Surinaamse banken en vijf geldwisselkantoren van betrokkenheid bij het witwassen van geld. Het OM heeft dit afgelopen maandag aan de financiële instellingen laten weten. Dat staat in een persbericht dat de Centrale Bank van Suriname, de Surinaamsche Bank, de Finabank en de Hakrinbank vrijdagmiddag hebben uitgegeven.

In april vorig jaar onderschepte het OM 19,5 miljoen euro op Schiphol die vanuit Suriname was gestuurd. Het OM dacht toen al aan witwassen, maar had nog geen verdachten op het oog.

De banken hebben verbaasd gereageerd op de beschuldiging vanuit Nederland. De drie banken hebben samen met de Centrale Bank van Suriname de afgelopen tijd volledig meegewerkt, aldus de banken. Daarnaast zou het volgens de banken geen illegale geldzending zijn geweest.

Geldzendingen stopgezet

„Het lijkt erop dat het OM hiermee het Surinaams belang wil schaden”, staat in de verklaring. Na het in beslag nemen van de Surinaamse miljoenen werden ook andere geldzendingen stopgezet. Daarmee wordt de Surinaamse economie flink geschaad, volgens de banken.

Het OM eist dat de banken het geld vrijgeven. Dat weigeren de banken vooralsnog. Op 5 november dient hier een zaak over. De banken denken dat deze verdachtmaking een extra pressiemiddel is om het geld vrij te geven.