Nieuws/Binnenland
33567901
Binnenland

Lid Caloh Wagoh vast voor liquidatie Amsterdam

AMSTERDAM - Een 57-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is maandag aangehouden voor betrokkenheid bij een liquidatie in Amsterdam in januari 2017. De verdachte is lid van motorclub Caloh Wagoh. Hij is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft zijn voorarrest met twee weken verlengd.

De aanhouding komt voort uit het onderzoek-Eris naar meerdere liquidaties. De verdachten in die zaak zijn overwegend leden van Caloh Wagoh.

De 57-jarige man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de liquidatie van de 25-jarige Justin Jap Tjong op 31 januari 2017 in Amsterdam. Daar is tot nu toe nog niemand voor vervolgd. Jap Tjong is vermoedelijk betrokken geweest bij de ’vergismoord’ op Hakim Changachi, op 12 januari 2017 in Utrecht-Overvecht. Hij zou een vluchtauto hebben bestuurd.

Twee dagen later trok een moordcommando opnieuw naar Utrecht om het eigenlijke doelwit, Khalid H., alsnog te liquideren. Hij woonde in dezelfde flat als Changachi. Deze missie liep uit op een mislukking. Jap Tjong zou aan de tweede expeditie niet hebben willen deelnemen. Mogelijk is hij geëlimineerd omdat hij zich terugtrok.

De moord op Changachi en de poging H. te liquideren wordt door justitie toegeschreven aan de misdaadgroepering van de voortvluchtige Ridouan Taghi. Een aantal uitvoerders is voor beide zaken al veroordeeld tot lange celstraffen.

Donderdag en vrijdag vinden er in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol tussentijdse zittingen plaats tegen Taghi en een groep medeverdachten. Volgende week donderdag is er een pro-formazitting tegen onder anderen twee kopstukken van Caloh Wagoh die worden verdacht van meerdere liquidaties.