Nieuws/Buitenland
335693
Buitenland

DNA-test: vrouw niet de dochter van Dali

MADRID - DNA-tests van het opgegraven lichaam van Salvador Dali tonen aan dat Maria Pilar Abel niet de biologische dochter is van de Spaanse surrealistische kunstenaar. De vrouw claimde dat haar moeder een affaire had met Dali en dat zij uit die verhouding is geboren.

De stichting Dali meldde woensdag dat de rechtbank aan haar advocaten heeft meegedeeld dat het DNA van de vrouw is vergeleken met monsters uit de overblijfselen van Dali. Daaruit blijkt dat de claim van de vrouw onjuist is. Een woordvoerder van de rechtbank wilde de resultaten van de DNA-tests nog niet bevestigen.

Bij de opgraving van de schilder hadden artsen op 20 juli onder meer monsters genomen van haren, nagels en botten van het gebalsemde lijk in Figueres. Een rechtbank had de opgraving bevolen nadat de nu 61-jarige Pilar Abel een procedure had aangespannen.

Geheime liefdesaffaire

Abel, die op de Spaanse televisie onder meer als waarzegster en kaartlezeres optrad, beweerde dat haar moeder in het midden van de jaren vijftig als huishoudster bij een familie had gewerkt waar Dali tijdelijk ook woonde. Het stel zou een geheime liefdesaffaire hebben gehad.

Dali stierf op 23 januari 1989 aan hartfalen in zijn geboorteplaats Figueres. De schilder, beeldhouwer, grafisch kunstenaar en schrijver met de stijlvol gedraaide snor werd op zijn eigen verzoek bijgezet in zijn Theater-Museum Dali. Met zijn vrouw Gala, die in 1982 overleed, bleef Dali kinderloos. Hij liet zijn fortuin na aan de Spaanse staat en de Fundación Gala - Salvador Dalí.

De stichting zegt niet verbaasd te zijn over de testresultaten ,,omdat er nooit enig bewijs is geweest dat zij een familielid was''. De stichting is blij dat dit ,,een einde maakt aan een absurde en kunstmatige controverse''.