335938
Binnenland

Kinderen zamelen geld in voor hulphond Stijn (13)

MARRUM - Een groep vakantievrienden (11 tot 14 jaar) is een geldinzamelingsactie gestart voor een hulphond voor hun vriendje Stijn Douma (13).

De jongen heeft sinds zijn zevende last van epilepsie. Door de ziekte heeft de jongen meerdere keren per dag lichte aanvallen. Daarnaast heeft hij soms last van zwaardere aanvallen, waardoor hij knock-out gaat. Een hulphond kan de jongen helpen normaler te leven.

De jongeren kwamen in het geniep voor hun ouders in actie, omdat de verzekering en hulphondstichting niet over de brug leken te komen om Stijn aan een hond te helpen. De jongen zou onder meer te jong zijn. Hulphond Nederland liet gisteren de moeder van Stijn weten, nog te onderzoeken of hij in aanmerking komt voor een viervoeter.

Tijdens de vakantie afgelopen zomer zagen de vrienden met eigen ogen hoe Stijn een dag voor zijn verjaardag neerging. ,,Iedereen zag het en moest huilen’’, vertelt Hieke. Samen met Stijns zus Mirthe Marije (14) besloten ze meteen te beginnen met het ophalen van geld. Want een hulphond kost, onder meer vanwege trainingen, veel geld: ruim 40.000 euro.

Een epilepsie-hulphond kan een aanval van te voren signaleren en zijn baas waarschuwen en hem tijdens en na de aanval bijstaan.

App-verbod

Buiten het zicht van ouders, begon de inzameling. ,,We hebben ze nog een app-verbod gegeven’’, lacht Stijns moeder Ypie. ,,We vonden het belachelijk dat ze zo veel op het internet zaten.’’ Dochter Mirthe: ,,Toen wisten we even niet meer hoe we het moesten hebben.’’ Want al het internetverkeer maakte onderdeel uit van de actie.

Eenmaal thuis gingen de vriendinnen langs de deuren om statiegeldflessen op te halen. Ook de andere vriendjes uit Flevoland, Drenthe en Groningen, zetten acties op. Maar de ouders van Stijn waren tot een paar dagen geleden in het ongewisse.

,,We hebben in het voorjaar contact gehad met Hulphond Nederland’’, aldus moeder Ypie. Ze kreeg te horen dat een hulphond er niet inzat, omdat de stichting een leeftijdsrichtlijn van zestien jaar hanteert.

Toch geholpen?

Maar in sommige gevallen wijkt de stichting daarvan af. Onder meer de mate van volwassenheid om de hond aan te sturen zijn daarbij van belang, zegt een woordvoerder.

Terwijl er gisteren al bijna 3000 euro was opgehaald, bleek er dus toch nog kans te zijn dat Stijn geholpen wordt met de hulphond. De actie wordt voorlopig niet afgelast, want de stichting dankt haar voortbestaan grotendeels aan donaties en als het geld dus uiteindelijk niet nodig blijkt voor Stijn, schenkt de vriendengroep het geld aan de stichting.