Nieuws/Binnenland
3360384
Binnenland

Minister: 21 gevangenen waren onterecht op vrije voeten

DEN HAAG - Meer dan twintig gedetineerden die waren veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf konden zich onterecht deels vrij in de maatschappij bewegen. In dertien gevallen ging het om veroordeelden die nog niet in de laatste fase van hun celstraf zaten. Bij acht mensen ontbrak er bijvoorbeeld een inschatting van de risico’s.

Van alle 21 zijn de vrijheden inmiddels opgeschort of ingetrokken, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Volgens de VVD-bewindsman zijn bij dertien gevallen vrijheden toegestaan die bij nu aangekondigde maatregelen niet waren verleend. ,,We hebben gekeken: wie hebben we binnen zitten? Dertien gevallen komen wat ons betreft pas op een later moment voor vrijheid in aanmerking.’’

In acht gevallen is vrijheid uit voorzorg opgeschort. ,,We hebben gekeken of dossiers compleet zijn en of ze zorgvuldig zijn samengesteld. Acht keer was dat niet zo.’’ De minister zegt dat het verschilt hoe lang de in totaal 21 gevangenen meer vrijheid hadden dan ze bij nader inzien hadden moeten hebben. Voor zover hij weet, hebben de 21 gevangenen buiten de muren geen misdaden kunnen begaan.

Weet u meer? Dan komen we graag met u in contact. Stuur uw verhaal naar onze WhatsApp-tiplijn 0613650952.