Nieuws/Binnenland
3360654
Binnenland

Waddenvereniging bezorgd over olievlek

Het uitgestrekte strand van Vlieland.

Het uitgestrekte strand van Vlieland.

DEN HAAG - De Waddenvereniging maakt zich grote zorgen over de olievlek die woensdag werd gevonden in de Noordzee. „Het is niet de eerste keer dat er olie in de zee drijft, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat het richting de Waddenzee gaat”, zegt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging. Het gaat volgens Rijkswaterstaat om 4000 tot 17.000 liter olie.

Het uitgestrekte strand van Vlieland.

Het uitgestrekte strand van Vlieland.

Volgens Kuipers is het opruimen van de olie in de Noordzee makkelijker dan in de Waddenzee. „De Waddenzee valt droog. De bodem is er erg vruchtbaar, en als de olie daarin terechtkomt, is het erg lastig om dit op te ruimen.” De Waddenvereniging hoopt dat de olie donderdag is opgeruimd. „Ik ben ook lichtelijk verbaasd”, zegt Kuipers. „Met oefeningen worden er soms vier schepen ingezet door Rijkswaterstaat, maar nu er echt problemen zijn, is er maar één schip dat de olie opruimt.”

Volgens Rijkswaterstaat gaat het om twee olieslierten die zo’n 7 kilometer van Texel drijven. Een schip vaart bewust door de olie heen om het zo op een natuurlijke wijze te laten afbreken. Daarnaast zijn er op Texel ook voorzorgsmaatregelen getroffen, mocht de olie het eiland toch bereiken.

Het is niet bekend waar de olie vandaan komt. Volgens de Waddenvereniging zijn er vooralsnog twee vogels gevonden die in de olievlek zijn terechtgekomen.