Nieuws/Binnenland
3360689
Binnenland

’Respect typeerde PvdA-voorman’

Oud-bewindsman Hans Simons (71) overleden

RENESSE - In zijn woonplaats Renesse is woensdag Hans Simons overleden. Hij was namens de PvdA onder meer staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Simons was 71 jaar. Zijn familie heeft het overlijden bekendgemaakt.

Van 1989 tot 1994 was hij staatssecretaris van Volksgezondheid in het kabinet-Lubbers III. Zijn komst naar Den Haag was bij de formatie van het derde kabinet-Lubbers een van de verrassingen. Simons wist zich de weerbarstige materie van zijn portefeuille snel eigen te maken. Hij kwam met een naar hem genoemd plan voor een nieuw verzekeringsstelsel in de gezondheidszorg, het plan-Simons.

Na het staatssecretarisschap werd Simons weer wethouder in Rotterdam. Hij was dat ook al vanaf 1982 tot 1989.

Vertrek

Na zijn vertrek uit Rotterdam werd hij voorzitter van de raad van bestuur van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn te Utrecht.

’Respect’ is het woord dat Simons typeert, aldus de PvdA in een reactie. „De goede zaak en het welzijn van mensen was in alles wat Hans deed het belangrijkste uitgangspunt. Wij herinneren hem als bevlogen staatssecretaris en ook als wethouder met een enorm hart voor de publieke zaak. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met het verlies van deze bijzondere man.”