Nieuws/Binnenland
3363921
Binnenland

Kabinet wil eenmalig geld beschikbaar stellen:

Vergoeding voor slachtoffers van schildersziekte

Den Haag - Mensen die aan de schildersziekte lijden, kunnen binnenkort bij de overheid aankloppen voor een financiële tegemoetkoming. Het kabinet is van plan om eenmalig geld beschikbaar te stellen. De slachtoffers kunnen circa 20.000 euro per persoon krijgen.

Volgens ingewijden praat de ministerraad zeer binnenkort over dat voorstel van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken).

Risicoberoepen

Wie lijdt aan het zogeheten Organo Pscyho Syndroom (OPS) kan heftige klachten krijgen. Door het langdurig inademen van oplosmiddelen wordt het zenuwstelsel aangetast. Het komt veel voor onder schilders, vandaar de meer bekende bijnaam. Maar ook drukkers, stoffeerders en autospuiters lijden aan de slopende ziekte die onder meer geheugenverlies, hoofdpijn, depressies en zelfs karakterveranderingen kan veroorzaken.

Het kabinet zei eerder nog dat de circa 350 slachtoffers om wie het gaat, bij hun werkgevers moeten aankloppen voor een schadevergoeding. Maar die blijken moeilijk te vinden of geven niet thuis. De Tweede Kamer besloot, op initiatief van VVD-Kamerlid Thierry Aartsen, daarom dat er toch compensatie vanuit het Rijk moest komen. Daar wil het kabinet nu gehoor aan geven.

Omdat het om twintigduizend euro per persoon gaat, zullen de totale kosten voor deze regeling ongeveer 7 miljoen bedragen.