Nieuws/Buitenland
3367802
Buitenland

May lijdt wederom nederlaag rond Brexit-deal

Voor de derde keer is het Brexit-voorstel van de Britse premier May weggestemd in het Lagerhuis. Ze lijkt vooralsnog gewoon aan te blijven. Het Verenigd Koninkrijk zou dan per 12 april moeten vertrekken uit de Europese Unie.

Het Lagerhuis verwierp met 344 tegen 286 stemmen een belangrijk onderdeel van het Brexitakkoord met de Europese Unie, het zogeheten terugtrekkingsakkoord.

De uitkomst van de stemming betekent dat de Britten de EU voor 12 april moeten laten weten hoe ze verder willen. Londen kan bijvoorbeeld vragen om langer Brexituitstel, of kiezen voor een vertrek zonder deal. Als het Lagerhuis het terugtrekkingsakkoord wel had goedgekeurd, had het Verenigd Koninkrijk tot 22 mei in de EU mogen blijven om een ordelijke Brexit te regelen.

Rutte teleurgesteld

Premier Rutte laat in een reactie rond de Brexit-stemming weten: „Ik betreur deze uitslag. Je kunt niet in dit cirkeltje blijven ronddraaien.” De minister-president noemt een ’no deal’ nog zeer reëel. „Blijf je voorbereiden.”

Het Lagerhuis had de volledige Brexit-deal van premier Theresa May eerder twee keer weggestemd. De regering bracht dit keer maar een deel van de overeenkomst in stemming. In het terugtrekkingsakkoord zijn afspraken verwerkt over zaken als de overgangsperiode na de Brexit en de rechten van burgers.