Nieuws/Binnenland
3369092
Binnenland

Erasmus vroeg exorbitante bijdrage voor masteropleidingen

Den Haag - De Erasmus Universiteit Rotterdam is volgens de onderwijsinspectie compleet de mist in gegaan door van studenten een exorbitante extra bijdrage te vragen voor twee masteropleidingen.

Studenten die het hebben betaald kunnen via een rechtszaak het teveel betaalde geld terugkrijgen, maar minister Van Engelshoven (Onderwijs) vindt dat de universiteit eigenlijk vanuit zichzelf de knip moet trekken.

De twee masteropleidingen worden gegeven aan de Rotterdam School of Management, onderdeel van Erasmus Universiteit Rotterdam. Het gaat om de deeltijdmaster ’Business Administration’ waarvoor de universiteit liefst 34.000 euro rekent (inclusief wettelijk collegegeld). De andere is ’Finance & Investments Advanced’ waarvoor studenten 8.000 euro extra moeten betalen en vier maanden extra collegegeld.

Volgens de onderwijsinspectie heeft de Erasmus Universiteit de wet overtreden door extra geld voor de opleidingen te vragen. Voordat het nieuwe studiejaar begint, moet dat worden rechtgezet. De Rotterdamse universiteit mag niet meer geld vragen dat het wettelijk collegegeld van 2.060 euro.

Onderwijsinstellingen die overheidsgeld krijgen hebben wettelijke verplichtingen, waaronder het verzorgen van het onderwijs. De kosten die daaruit voortvloeien mogen niet worden doorberekend aan studenten. Wel mag een bekostigde opleiding op vrijwillige basis bepaalde onderwijsvoorzieningen doorberekenen aan de student. Maar als studenten die bijdrage niet kunnen of willen betalen, moet de opleiding hen een volwaardig kosteloos alternatief aanbieden. Dit laatste is bij de onderzochte masters niet het geval.