Nieuws/Binnenland
337015618
Binnenland

Mona Keijzer geeft Kamerzetel op en verlaat landelijke politiek na ontslag als staatssecretaris

Mona Keijzer

Mona Keijzer

Den Haag - Mona Keijzer geeft haar Kamerzetel op en verlaat de landelijke politiek. Ze levert haar Kamerzetel in nadat ze kritiek uitte op het coronatoegangsbewijs.

Mona Keijzer

Mona Keijzer

Afgelopen weekend werd ze al ontslagen als staatssecretaris, nadat ze in De Telegraaf kritiek had geuit op het coronatoegangsbewijs.

„Ik kan het beleid niet meer rijmen met mijn verstand en mijn geweten,” schrijft Keijzer in een uitgebreide toelichting. „Mensen die mij goed kennen weten dat ik al geruime tijd grote twijfels heb bij het logische karakter, de effectiviteit en de proportionaliteit van de coronamaatregelen.” De invoering van de coronapas vormde voor haar ’de grens qua logica en uitlegbaarheid’. „Daarbovenop kan ik het coronabeleid niet meer rijmen met mijn politieke inspiratiebronnen en de Grondwet.”

Wel laat ze weten lid van het CDA te blijven. Dit weekend werd in Den Haag gespeculeerd over een overstap naar de afgesplitste CDA’er Pieter Omtzigt. „Ik blijf CDA’er,” zegt Keijzer. „Dat bepaalt mede de mens die ik ben.”

Bontenbal

„In navolging van de gebeurtenissen dit weekend heeft Mona Keijzer het besluit genomen om haar Tweede Kamerzetel na overleg met de Tweede Kamerfractie per direct ter beschikking te stellen”, meldt de partij. Henri Bontenbal neemt haar plek over.

Het besluit zou ’in goed overleg’ zijn genomen, aldus het CDA. Partijleider Hoeksta en voorzitter Van Rij ’zijn haar dankbaar’. „Ik respecteer dat besluit en wil Mona enorm bedanken voor haar inzet, betrokkenheid en de goede samenwerking de afgelopen jaren”, zegt Hoekstra. „Ik heb nauw met Mona samengewerkt in de provincie Noord-Holland als CDA’ers, en tot dit weekend in onze rol als bewindspersoon.”

Van Rij prijst haar scherpte. „Haar scherpte, eigenzinnigheid en verfrissende kijk op de samenleving als jonge christendemocrate vielen me in het eerste gesprek al op. In de afgelopen tien jaar heeft ze zowel in de Tweede Kamer als het kabinet haar talent volledig waargemaakt.”