Nieuws/Binnenland
3374315
Binnenland

Sterfte kalfjes schrikbarend hoog

Amsterdam - Op ruim 1200 boerderijen in ons land is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. De beestjes worden vaak zo slecht verzorgd dat een op de vijf pasgeboren kalfjes binnen twee weken dood is.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

De kalfjes worden geboren in zeer smerige stallen waarbij ze soms tot hun knieën in de mest en urine staan. Veel boeren geven hun pasgeboren kalveren ook te weinig of vervuilde moedermelk (biest) waardoor de jonge dieren het niet redden. De kalfjes lopen infecties op en ze sterven aan de gevolgen van diarree.

Dat kalveren soms in dramatische omstandigheden ter wereld komen, blijkt uit inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over dierenwelzijn.

Ministerie: zorg moet beter

De zorg voor pasgeboren kalfjes kan en moet beter, vindt het ministerie van Landbouw. Het ministerie benadrukt dat een boer er alles aan doet om dieren goed te verzorgen. „Als dat, om wat voor reden dan ook, niet lukt, voelt dat voor de boer als een verlies.” Maar „er is ruimte voor verbetering.” Het ministerie spreekt met de veehouders „concrete doelstellingen af om de zorg voor jonge dieren verder te verbeteren en meer duidelijkheid te krijgen op welke termijn verbetering van de sterftecijfers te verwachten is.”

Dierenwelzijnsorganisatie trok al eerder aan de bel

Dier & Recht zegt al in 2017 de noodklok te hebben geluid over de hoge sterftecijfers. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om honderdduizenden kalfjes die kort na geboorte dood gaan. De organisatie noemt als oorzaak dat de dieren nauwelijks economische waarde hebben en daarom geen goede medische zorg krijgen.

Twee jaar geleden startte Dier & Recht een petitie tegen het fenomeen. De organisatie stelt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daarna beloofde beter te gaan controleren en handhaven. „Van deze beloftes is niets terecht gekomen”, aldus de organisatie, die minister Carola Schouten oproept in te grijpen.

Ook Wakker Dier laat in een reactie weten geschokt te zijn door de sterftecijfers.