Nieuws/Binnenland
3375541
Binnenland

Acht jaar cel voor Nederlander in cocaïnezaak

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

BRUGGE - De rechtbank in het Belgische Brugge heeft een 53-jarige man uit Almere veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens het smokkelen van anderhalve ton onversneden cocaïne. De straatwaarde daarvan bedraagt 225 miljoen euro. De megalading drugs werd in 2017 gevonden in een dubbele bodem van een vissersboot in de haven van Oostende.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Volgens de rechtbank was de Almeerder een van de twee leiders van de drugsbende die in 2017 werd opgerold. Zijn partner, een 58-jarige man uit Oostende, kreeg ook acht jaar cel. Twee Nederlandse bemanningsleden zijn veroordeeld tot vijf en vier jaar cel, voor de helft voorwaardelijk. Twee Poolse bemanningsleden werden vrijgesproken.

De autoriteiten hielden de bende al sinds 2015 in de gaten in het kader van een onderzoek naar drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika. Volgens het Openbaar Ministerie werden met twee vaartuigen gedropte pakketten cocaïne op zee opgepikt. De Oostendenaar kocht later ook de Bounty II aan. Die boot keerde eind juni 2017 vanuit Kaapverdië terug naar Oostende. Nadat de boot in beslag was genomen, ontdekte de politie de drugs aan boord.