Nieuws/Binnenland
3381733
Binnenland

’Haast met vaccinatiewet na mazelen-uitbraak crèche’

DEN HAAG - De Tweede Kamer moet haast maken met een wet die kinderdagverblijven toestaat om niet-ingeënte kinderen te weigeren. Die oproep doet regeringspartij D66 nu op een Haagse crèche mazelen is uitgebroken.

Drie kinderen onder de vier jaar op het kinderdagverblijf hebben de zeer besmettelijke ziekte onder de leden, melden diverse media. Vermoedelijk is ook een vierde kind besmet. Eén van de patiëntjes zou het virus in het buitenland hebben opgelopen. Geen van hen zou zijn ingeënt, maar daarvoor waren ze mogelijk ook nog te jong.

D66 zegt dat „de tijd begint te dringen.” Kamerlid Rens Ramaekers wijt de uitbraak aan de dalende vaccinatiegraad. Hij wijst erop dat het percentage kinderen dat de prik tegen mazelen heeft gekregen, is teruggelopen tot ongeveer 92 procent. Dat is minder dan de 95 procent die nodig is om te voorkomen dat de ziekte om zich heen kan grijpen. „Als we nu niets doen zal het niet bij deze uitbraak blijven.”

Raemakers vraagt de Kamer daarom zich snel over zijn wetsvoorstel te buigen. Dat lijkt volgens hem in ieder geval te kunnen rekenen op de steun van de drie grootste regeringspartijen en van oppositiepartijen GroenLinks en SP, en daarmee op een Kamermeerderheid.