Nieuws/Buitenland
338174441
Buitenland

Al 20.000 hectare bos afgebrand in noordwesten Spanje

FERRERAS DE ARRIBA - Een grote bosbrand in het noordwesten van Spanje heeft al circa 20.000 hectare in de as gelegd. Plaatselijke media in de provincie Zamora melden dat het vuur op de bergketen Sierra de la Culebra nog steeds niet onder controle is en zich uitstrekt over een strook van 67 kilometer. Honderden mensen hebben hun woningen de afgelopen dagen verlaten in de getroffen streek uit angst voor de vuurzee die door harde wind wordt aangewakkerd.

Volgens de krant El País zijn er echter ook weer mensen teruggekeerd. In de streek werden veertien dorpen geëvacueerd, maar zaterdag kunnen de bewoners van zeven van die plaatsen weer naar huis.

In heel Spanje woeden bosbranden mede als gevolg van het zeer hete en droge weer. In Catalonië zijn er vooral branden uitgebroken in de provincie Lérida, maar de meeste brandhaarden lijken zaterdag onder controle. In de regio Valencia is vrijdag een kleine bosbrand uitgebroken die volgens de autoriteiten is veroorzaakt door vonken van treinen langs een spoorweg. De oorzaak van andere bosbranden is nog niet bekend.

Sinds 1950 is het in juni niet zo warm geweest in Spanje met temperaturen die oplopen tot boven de 40 graden. In Andalusië zijn vrijdag temperaturen gemeten van 44 graden. In de hoofdstad Madrid is het zaterdag rond de 39 graden en op Mallorca 37 graden. Op het eiland blijft het tot zeker maandag erg heet. In de rest van Spanje wordt zondag iets minder warm weer verwacht.