Nieuws/Buitenland
3385742
Buitenland

Venezuela ontneemt oppositieleider Guaidó onschendbaarheid

Juan Guaidó geniet niet langer politieke onschendbaarheid.

Juan Guaidó geniet niet langer politieke onschendbaarheid.

CARACAS - De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó geniet niet langer politieke onschendbaarheid en kan door de autoriteiten worden aangehouden. De Grondwetgevende Vergadering van het land heft zijn immuniteit als parlementslid op nadat het hooggerechtshof daarom had gevraagd. De voorzitter van de Grondwetgevende Vergadering maakte het besluit dinsdag bekend in de hoofdstad Caracas.

Juan Guaidó geniet niet langer politieke onschendbaarheid.

Juan Guaidó geniet niet langer politieke onschendbaarheid.

De zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó, tevens voorzitter van de Nationale Assemblee, genoot als parlementariër politieke onschendbaarheid tegen crimineel onderzoek. De oppositieleider, die de steun heeft van verschillende buitenlandse mogendheden, is een luis in de pels van president Nicolás Maduro.

Zowel de rechterlijke macht als Grondwetgevende Vergadering staan achter Maduro. De Verenigde Staten hebben de president meermaals gedreigd met harde maatregelen als Guaidó wordt gearresteerd of iets wordt aangedaan.

Vervolging

Het besluit om de immuniteit op te heffen was voor het hooggerechtshof noodzakelijk om vervolging van Guaidó mogelijk te maken. „Hiermee wordt formeel de voortzetting van het proces (van Guaido) geautoriseerd”, aldus voorzitter Diosdado Cabello van de Grondwetgevende Vergadering en tevens vicepresident van de Socialistische Partij.

Guaidó zei eerder dat de Grondwetgevende Vergadering niet het recht heeft om zijn politieke onschendbaarheid in te trekken. De Venezolaanse oppositie vindt dat heel die vergadering sowieso geen bestaansrecht heeft, omdat het vooral in het leven is geroepen om de zittende volksvertegenwoordiging buitenspel te zetten.