Nieuws/Binnenland
3387334
Binnenland

OM wil zicht op psyche terreurverdachten Arnhem

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil een goed beeld krijgen van de geestesgesteldheid van zes mannen die worden verdacht van het beramen van een jihadistische aanslag. De groep werd in september tijdens een grootscheepse actie opgepakt toen ze bijeen waren in een vakantiehuisje in het Limburgse Weert. Volgens justitie is met die arrestatie een grote aanslag voorkomen.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De verdachten zijn ontmaskerd als vermoedelijke terroristen door onder meer een geslaagde infiltratie-actie.

Woensdag vindt in Rotterdam een tweede inleidende zitting plaats tegen het zestal, overwegend afkomstig uit Arnhem. Twee van de zes zijn in de rechtszaal verschenen, de anderen zijn in hun cel gebleven.

De 35-jarige Hardi N. zou een leidende rol hebben gespeeld bij het voorbereiden van de terreuraanslag. De verdachten zouden kalasjnikovs en bomvesten hebben willen gebruikten, bij een aanslag op een vooralsnog onbekend gebleven evenement.

Ernstige feiten

De ernst van de feiten maakt inzicht in de psyche van de mannen noodzakelijk, vindt het OM, ook met het oog op gevaar voor herhaling. Onderzoek daarnaar loopt, maar als het onvoldoende uit de verf komt, zal de officier van justitie eisen dat de verdachten worden geplaatst in de gedragskundige observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum.

De verdachten hadden het vermoedelijk gemunt op festivals. Ze zochten naar een doelwit waar ze veel doden konden maken met automatische geweren en bommen.

Het OM verwacht dat de zaak pas begin 2020 inhoudelijk behandeld kan worden.