Nieuws/Binnenland
3394266
Binnenland

Wiebes: nog geen besluit over CO2-heffing

Minister Eric Wiebes.

Minister Eric Wiebes.

DEN HAAG - Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over hoe de voorgenomen CO2-heffing voor de industrie eruit komt te zien. Alle opties liggen open en ook naar voorstellen van de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA, waarvan de effecten nog in kaart worden gebracht, zal worden gekeken. Dat meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Minister Eric Wiebes.

Minister Eric Wiebes.

Uit de doorrekening van het concept-klimaatakkoord bleek vorige maand dat de voorstellen om de industrie te vergroenen hoogstwaarschijnlijk onvoldoende zijn om de beoogde vermindering van de CO2-uitstoot te halen. Daarop kondigde het kabinet aan alsnog een belasting op de CO2-uitstoot van bedrijven te gaan heffen.

Berichten dat het kabinet zou neigen naar een relatief beperkte CO2-taks wekten deze week irritatie bij de linkse oppositie. Maar volgens Wiebes staat de precieze vorm van de heffing nog niet vast. Voorop staat dat de industrie dankzij de heffing alsnog de gestelde klimaatdoelen haalt, maar wel zonder dat bedrijven de grens over worden gejaagd. De opbrengst van de heffing wordt gestoken in vergroening van de industrie.

GroenLinks-leider Jesse Klaver neemt met de verklaring van Wiebes geen genoegen. Hij wil van de minister weten welke concrete voorstellen op dit moment op tafel liggen, en welke toezeggingen hij heeft gedaan tijdens gesprekken met marktpartijen in de industrie. GroenLinks wil, samen met vrijwel alle andere oppositiepartijen, ook snel een debat over de kwestie. Maar daar willen de coalitiepartijen niet aan.