Nieuws/Binnenland
339537202
Binnenland

Woningbouw in de knel

40 procent minder nieuwe huizen door stikstof

Den Haag - Door stikstofproblemen worden er de komende vijf jaar mogelijk veel minder nieuwe woningen gebouwd dan nodig. Jaarlijks mikt het kabinet op 75.000 nieuwe huizen, maar dit jaar en volgend jaar worden er zo’n 30.000 vergunningen te weinig verleend om dat te halen.

„Op basis van onderzoek is de prognose dat in 2019 en 2020 de vergunningverlening terugvalt tot 47.000 woningen”, schrijft minister Van Veldhoven (Wonen) aan de Tweede kamer.

„Hiermee treedt een vertraging op in de nieuwbouwproductie en zal het woningtekort oplopen”, meldt de bewindsvrouw. Pas in 2024 zal het doel van 75.000 nieuwe woningen weer worden gehaald, terwijl de woningnood op dit moment al gigantisch is.

Het kabinet kondigde tijdens Prinsjesdag aan de woningmarkt juist uit het slop te willen trekken met een investering van twee miljard euro. Door stikstofproblemen dreigen veel bouwplannen voorlopig de prullenbak in te kunnen.

„We zetten alles op alles om die prognose geen werkelijkheid te laten worden”, schrijft Van Veldhoven. Het kabinet en de regeringsfracties buigen zich al weken over maatregelen om de stikstofuitstoot zo terug te dringen dat de bouw weer aan de slag kan.