Nieuws/Buitenland
339945
Buitenland

Bloedziekte wakkerde Dracula-legende aan

Vampieren bestaan echt

Bloedziekte EPP bron Dracula-legende

Bloedziekte EPP bron Dracula-legende

Boston - Vampieren hebben mischien echt bestaan; maar dan ging het om mensen met een zeldzame ziekte die dachten dat het drinken van bloed heilzaam was.

Bloedziekte EPP bron Dracula-legende

Bloedziekte EPP bron Dracula-legende

Onderzoekers van het Boston Children's Hospital denken dat de zeldzame bloedziekte erythropoëtische protoporfyria (EPP) als inspiratie heeft gediend voor de vele vampierlegendes, zo schrijft The Sun op haar website.

Mensen die aan deze aandoening lijden, zijn overgevoelig voor zonlicht en kunnen bij direct contact - ook al is het een bewolkte dag - te maken krijgen met een rode, opgezwollen huid, met blaren die jeuken en pijn doen. Ook kampen zij met een chronisch ijzertekort, wat resulteert in het uiterst bleke gelaat dat zo kenmerkend is voor vampieren.

Patiënten blijven daarom zo veel mogelijk binnen en ontvangen soms zelfs bloedtransfusies om hun bloedarmoede tegen te gaan.

Vroeger werd gedacht dat het drinken van dierenbloed hetzelfde effect had. Mensen durfden vanwege hun tere huid daarnaast alleen 's nachts hun huis te verlaten. En zo werd de vampierlegende geboren.