Nieuws/Binnenland
340194
Binnenland

Brabant baalt van verkoopproces Attero

DEN BOSCH - Provinciale Staten van Noord-Brabant balen achteraf over de manier waarop afvalverwerker Attero is verkocht. Procedures worden daarom veranderd om Provinciale Staten in de toekomst eerder te informeren en te laten meebepalen, werd vrijdag besloten tijdens een debat.

Attero maakte in het verleden deel uit van Essent, het energiebedrijf dat in 2009 voor de hoofdprijs (ruim 8 miljard euro) werd verkocht door provincies en gemeenten. Het toenmalige Essent Milieu werd destijds nog niet van de hand gedaan. In 2013 werd het afvalbedrijf alsnog verkocht.

In juni concludeerde de Zuidelijke Rekenkamer dat Provinciale Staten onvoldoende betrokken is geweest bij het verkoopproces. De verkoop was doorgedrukt terwijl uitstel vermoedelijk een (veel) betere prijs had opgeleverd. De aandeelhouders accepteerden een teleurstellend bod van investeringsmaatschappij Warterland. Het Nederlandse bedrijf betaalde 170 miljoen euro terwijl was gehoopt op meer.

„We moeten voorkomen dat tekenen bij het kruisje onze enige rol is”, zei D66-fractievoorzitter Jeroen Hageman tijdens het debat over het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer over de miljoenendeal.

VVD-gedeputeerde Bert Pauli bleef de verkoop en het moment verdedigen. Coalitiepartijen steunden hem en zeggen dat er geen bewijs is dat Attero te goedkoop is verkocht en dat de provincie is benadeeld.