Nieuws/Binnenland
340364
Binnenland

Vliegveld bruikbaar voor militair vervoer

Ziekenhuis onder water, slachtoffers Sint-Maarten moeten weg

AMSTERDAM - UPDATE 17.47 UUR - Slachtoffers van orkaan Irma op Sint-Maarten worden zo snel mogelijk van het eiland gehaald. De zorg die nu verleend kan worden, is bijzonder provisorisch. Dat zegt generaal-majoor Richard Oppelaar.

„De stroomvoorziening is uitermate fragiel. Operatiekamers hebben onder water gestaan. Het is geen regulier ziekenhuis meer. Maar er is know-how aanwezig.”

LEES OOK: twee doden, 43 gewonden

Er is nieuwe informatie over slachtoffers. „De getallen van gisteren zijn niet de getallen van vandaag. Ik weet dat er mensen in het ziekenhuis op de IC liggen, en dat die zijn overgebracht naar St. Eustatius, en vervolgens naar Curaçao gaan.”

„Ik heb ook begrepen dat er 65 dialyse-patiënten zijn. We hebben contact met dertig van hen. Ze moeten zo snel mogelijk elders worden opgevangen.” Later op de dag zei minister Ronald Plasterk dat de 15 meest acute gevallen naar Aruba worden gebracht.

Vliegveld

De landingsbaan op het vliegveld van Sint-Maarten is schoongemaakt. Het personeel van de Zr. Ms. Zeeland heeft de landingsbaan schoongemaakt. Er zijn op dit moment geen voorzieningen, om bijvoorbeeld de lading uit het vliegveld te maken. Ook de ’air traffic control’ ontbreekt.

„Het vliegveld is bereikbaar voor militair transport, en daarmee is ook veel gezegd”, vertelt Oppelaar. „De beschikbaarheid is beperkt. Je hebt bijvoorbeeld geen stroom, dus ’s nachts is de strip al niet bereikbaar.”

Kritiek

Defensie benadrukt dat de sfeer ’grimmig’ is op het eiland, en dat er is geschoten. „Maar het geweld is niet structureel.”

LEES OOK: Schoten gelost op Sint-Maarten

Net als de regering, probeert ook Oppelaar de kritiek dat er niet genoeg is gedaan voor Sint-Maarten, te pareren. „We hebben de storm niet afgewacht. We hadden al mensen ter plaatse. (...) Nu hebben we al veel mensen in dat gebied. Je moet oppassen dat je niet elkaar voor de voeten gaat lopen.”

Niet weg

Naar verwachting zijn de 200 militairen die nu op Sint-Maarten zijn, nog niet snel thuis. „Gelet op de schade - die is enorm - zullen we de komende tijd nog zeer betrokken zijn”, aldus Oppelaar.

Na ’José’ zullen de militairen weer bekijken welke hulp er gegeven kan worden. „Maar we moeten wel de veiligheid van hulpverleners en militairen goed in ogenschouw nemen. Zaterdagnacht zal José binnenkomen. U begrijpt dat we gedurende de storm geen vliegtuigen kunnen invliegen, bijvoorbeeld.”