Nieuws/Buitenland
341096
Buitenland

Franse hulp Sint-Maarten wél voortvarend

Franse brandmeermannen bieden hulp op Sint-Maarten.

Franse brandmeermannen bieden hulp op Sint-Maarten.

PARIJS - Terwijl de kritiek op de Nederlandse hulp aan Sint-Maarten aanzwelt, valt over de Franse reddingsdiensten geen onvertogen woord. Op de getroffen eilanden Sint-Bartholomeus en het Franse deel van Sint-Maarten zijn vanaf zaterdag duizend militairen, brandweermannen en agenten actief.

Franse brandmeermannen bieden hulp op Sint-Maarten.

Franse brandmeermannen bieden hulp op Sint-Maarten.

De Fransen hebben flink wat personeel en materieel ingezet om orde op zaken te stellen op de door orkaan Irma getroffen eilanden, beide Franse overzeese gebiedsdelen. Vanuit de stad Pointe-à-Pitre op Guadeloupe, op een half uur vliegen van Sint Maarten, kwam donderdagochtend de hulp op gang. Gistermiddag werd het vervoer over zee gestaakt, omdat met de komst van orkaan José het water onbevaarbaar werd. Er konden nog wel vliegtuigen worden ingezet.

Vrijdag waren 190 gendarmes, 60 militairen, 80 agenten en 115 veiligheidsmensen ter plaatse, met nog eens 455 man versterking in aantocht. Voordat orkaan José het eiland aandoet, naar verwachting in de nacht van zaterdag op zondag, moeten er in totaal duizend hulpverleners zijn. Er zijn zes helikopters en vijf vliegtuigen actief, volgende week vertrekt een schip met goederen en materialen voor het oplappen van huizen en wegen.

Premier Edouard Philippe sprak van een ‘uitdaging op logistiek en solidair gebied’. ,,Op dit moment is de mobilisatie buitengewoon en dat is ook wel nodig gezien de ernst van de situatie.” Minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin was donderdag al ter plekke. Aan Franse zijde zijn negen doden gevallen, zeven mensen worden nog vermist.

Op diplomatiek niveau is er veel overleg tussen Frankrijk en Nederland. De Nederlandse ambassadeur in Parijs is aanwezig bij het ministeriële crisisoverleg bij premier Philippe, de Franse ambassadeur in Nederland bij de vergaderingen in Den Haag. Ook op de hoofdkwartieren op Guadeloupe en Curaçao en op fregatten zijn diplomaten en militairen uitgewisseld. President Emmanuel Macron en premier Mark Rutte hebben telefonisch contact over de gevolgen van orkaan Irma.

Overleg met Nederland

Jean-Yves Le Drian, minister van Europa en Buitenlandse Zaken van Frankrijk, heeft vrijdag in Tallinn met zijn Nederlandse ambtgenoot Bert Koenders gesproken over de situatie in Sint-Maarten na de passage van orkaan IRMA. De ministers hebben de balans opgemaakt van de samenwerking tussen de twee landen met betrekking tot de hulpvoorziening aan de bewoners van Sint-Maarten.

,,Frankrijk en Nederland zijn volledig gemobiliseerd om de omvang van de schade te evalueren, de verbindingen met het eiland te herstellen, en tegemoet te komen aan de menselijke en materiële behoeften van onze landgenoten na de passage van deze verwoestende orkaan”, zei Le Drian. ,,De interministeriële crisiseenheden, die de afgelopen twee dagen in Parijs en in Den Haag zijn samengekomen, trekken samen op om onmiddellijk te kunnen reageren op deze situatie. De hulptroepen ter plaatse en de versterkingen die zijn ingezet coördineren en ondersteunen elkaar. De diepe vriendschap tussen onze twee landen stelt ons in staat de situatie samen het hoofd bieden, en we zullen al het noodzakelijke doen om onze nauwe samenwerking voort te zetten en de volledige wederopbouw van het hele eiland Sint-Maarten mogelijk te maken.”