Nieuws/Binnenland
342017922
Binnenland

’Heropening professioneel opgepakt’

Soepele start schoollessen: afstand houden in klein klasje

AMERSFOORT - Na ruim drie maanden gingen dinsdag de deuren van de middelbare scholen weer van het slot. Volgens de VO Raad ging dat op veel plekken goed.

Door de coronacrisis gingen de schooldeuren in maart op slot en kregen alle pubers onderwijs op afstand. Nu mag het voortgezet onderwijs de deuren weer openen, maar onder strikte voorwaarden. Zo moeten alle leerlingen anderhalve meter afstand tot elkaar houden en wordt er gewerkt met kleinere klassen. Daarnaast zijn er veel hygiënemaatregelen genomen.

Ook de lessen zien er heel anders uit dan normaal gesproken. Scholen kregen van dit kabinet de vrijheid om zelf te bepalen op welke manier ze weer open zouden gaan. Eerder bleek al dat veel instellingen ervoor kiezen om voornamelijk thuisonderwijs te geven en scholieren soms slechts enkele uurtjes per week naar school te laten komen, bijvoorbeeld voor een mentorles. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij premier Rutte, die liet weten dat het wel degelijk de bedoeling is dat scholen gewoon weer op de reguliere manier les zouden gaan geven.

Iedereen naar school

„Het is ook zeker de bedoeling dat alle kinderen weer naar school gaan, dat is ook het uitgangspunt”, zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO Raad. „Maar door het gebrek aan ruimte is het op sommige scholen niet mogelijk om alle lessen op een normale manier te hervatten.”

Rosenmöller bezocht dinsdagochtend twee middelbare scholen en was positief verrast over hoe soepel het ging. „Voor sommige kinderen was het vroege opstaan natuurlijk wel weer even wennen”, grapt Rosenmöller, „maar de meeste leerlingen en leraren hebben de heropening professioneel opgepakt.”