Nieuws/Binnenland
3421863
Binnenland

Oprekken WW-export mogelijk op lange baan

Vicevoorzitter van de ENF Marcel de Graaff

Vicevoorzitter van de ENF Marcel de Graaff

Brussel - De kans dat een pakket aan Europese sociale zekerheidsregels, met daarin omstreden maatregelen voor de export van de WW, ongeschonden de eindstreep gaat halen wordt steeds kleiner. Het lijkt er namelijk op dat het Europees Parlement geen standpunt in gaat nemen en de kwestie op de lange baan schuift. Dan geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Vicevoorzitter van de ENF Marcel de Graaff

Vicevoorzitter van de ENF Marcel de Graaff

Voor volgende week staat een laatste Europese vergaderweek in Straatsburg gepland voor de Europese verkiezingen van mei. Normaliter hadden de parlementariërs daar kleur moeten bekennen over het sociale zekerheidspakket, met daarin een uitbreiding van het recht de werkloosheidsuitkering mee te nemen naar het buitenland.

Maar daar wordt morgen waarschijnlijk een stokje voor gestoken omdat er een meerderheid lijkt te zijn die het van de agenda af wil halen. De christendemocraten van de EVP (CDA), de liberalen van de Alde (VVD, D66) en de conservatieven van de ECR (CU) hopen daarvoor op steun van de rechtse ENF met daarin de PVV. „De ENF als groep neigt op dit moment sterk naar steun voor uitstel”, laat PVV-delegatieleider en vicevoorzitter van de ENF Marcel de Graaff aan De Telegraaf weten. De PVV is zeer tegen het oprekken van de WW-regels, maar heeft in de eigen groep ook te maken met de partij van Marine Le Pen.

Frankrijk geldt als uitgesproken voorstander van de aanpassing, omdat het land financieel zou profiteren van de verandering.

Nederland werd eind maart op het nippertje gered toen het dossier vastliep door onenigheid tussen de lidstaten.

Het is aan huidig EU-voorzitter Roemenië om het dossier vlot te trekken, maar daar gaat door de opstelling van het Europees Parlement waarschijnlijk een streep doorheen. Als het parlement geen positie bepaalt (die zou overgeheveld worden naar de volgende periode) dan ligt het speelveld weer open en is alles weer mogelijk.